Ga je jouw merk in de Benelux gebruiken? Dan is het verkrijgen van een monopolie op het merk een goed idee. Met een Benelux merkregistratie bescherm je jouw merk in Nederland, België en Luxemburg. Er bestaat geen separaat Nederlands, Belgisch of Luxemburgs merkrecht.
Er bestaat geen separaat Nederlands, Belgisch of Luxemburgs merkrecht.
Een goed merk is onontbeerlijk om een product of dienst in de markt te zetten. Alles draait om de herkenbaarheid. In de praktijk kunnen dat woorden, logo’s, beelden, dessins, cijfers, letters, verpakkingen, vormen, maar bijvoorbeeld ook kleuren zijn. Er is vaak meer mogelijk dan je waarschijnlijk denkt.
Dit is afhankelijk van het land en of zich bijzondere omstandigheden voordoen zoals een oppositie. In de Benelux neemt de registratieprocedure gemiddeld 4 maanden in beslag. De bescherming gaat overigens vanaf de datum van indiening in.
Je kan het teken ® gebruiken om aan te geven dat het merk geregistreerd is. Hier gaat een preventieve werking vanuit en het maakt ook een professionele indruk. Het gebruik van de letters ™ heeft geen juridische status.
Omdat wij streven naar kwaliteit en niet naar kwantiteit. Wij deponeren merken met echte toegevoegde waarde voor de klant. Wij vertellen het eerlijke verhaal – en geven daar altijd een realistische inschatting van de kansen. Een dergelijke garantie dient niet deze ambitie.
Door je merk te registreren in een merkenregister verzeker je je van het exclusieve recht op je merk-
of productnaam en bescherm je het tegen jongere overeenstemmende merken, handelsnamen en
domeinnamen. Ook mag je het ®teken voeren en sta je sterk als je actie wilt ondernemen als
anderen je merknaam gebruiken zonder jouw toestemming. Good to know: je kunt niet alleen merk-
of productnamen registreren in de Benelux, EU of de hele wereld. Ook een logo, audio- of video
effect of nieuw productontwerp kun je beschermen.
Eerste stap bij merkregistratie is de screening van het merkenregister van het gebied waar je actief bent of wilt worden. Daarbij kijken we of de merknaam of -namen die we van je gekregen hebben voorkomen in het merkenregister van de Benelux. Deze stap is gratis en kun je aanvragen via de merkscan.
Je krijgt van ons een begrijpelijk advies of je je merk(en) zonder problemen kunt registreren. In ons advies nemen we ook je businessplan mee als je dat met ons hebt gedeeld. Ook hebben we gekeken of er semi-identieke merken ingeschreven staan in het register. Wij geven geen registratie-garantie omdat een dergelijk garantie het beste advies in de weg staat. De focus ligt bij een dergelijke garantie op registratie ongeacht de kwaliteit van die registratie. Wij staan voor een realistisch advies in begrijpelijke taal; als registratie geen haalbare kaart is of geen toegevoegde waarde heeft, geven we dat aan.
Als er geen serieuze bezwaren uit de screening komt, doen wij uitgebreid onderzoek. Hierbij controleren we of overeenstemmende merken mogelijk een bezwaar kunnen vormen voor het gebruik en de registratie van jouw merk. Ook bekijken we of de registratie tegen andere merken aanschurkt en of we van daaruit oppositie kunnen verwachten.
Heb je besloten ons advies op te volgen, dan dienen wij de merkaanvraag voor je in. Globaal verloopt het proces in drie fase: je merk wordt ingediend, daarna volgt de beoordeling en vervolgens de publicatie.
Als het merkenregister vindt dat de merkaanvraag voldoet aan de formele vereisten, publiceert zij het zodat anderen de gelegenheid hebben bezwaar te maken tegen registratie van jouw merk. Vanaf de datum van publicatie geldt een termijn van doorgaans 2 tot 3 maanden waarbinnen oppositie kan worden ingesteld. Heeft niemand bezwaar? Dan wordt je merk geregistreerd en is 10 jaar lang beschermd.
Als de procedure is afgerond, sturen we je het bewijs dat je merk geregistreerd is. In de meeste gevallen krijg je van ons een digitaal certificaat als bewijs dat je merk voor 10 jaar veilig is. Al is er nog steeds een aantal registers dat een papieren certificaat verstrekt.
Met een merkregistratie verkrijg je een monopolie op een merk. Het merkenregister controleert niet zelf of er al vergelijkbare merken zijn geschreven. Er kan inbreuk worden gemaakt op jouw merk doordat een (overeenstemmend) merk, door een andere partij wordt aangevraagd in de registers. Hiervoor bestaat er merkbewaking. Hiermee krijg je van ons een bericht als een andere partij een identiek of overeenstemmend merk deponeert in de voor jouw relevante klassen. Naast deze constatering ontvang je van ons direct begrijpelijk advies over de ontstane situatie. Hierdoor kunnen we samen tijdig actie ondernemen en je merk beschermen, vaak zonder gerechtelijke procedures.