Een derde partij kan bezwaar hebben tegen jouw merk of je kan zelf bezwaar hebben tegen het merk van een ander. In beide gevallen is het zaak om de kwestie op een zo efficiënt mogelijk wijze op te lossen. In sommige gevallen is het verstandig om de zaak te schikken in plaats van hoge kosten te maken voor ellenlange procedures. In andere gevallen is het juist het beste om niet toe te geven en te gaan tot het uiterste.
Er zijn verschillende trajecten mogelijk, zoals het verzenden van een sommatiebrief, of het indienen van een oppositie tot een gerechtelijke procedure voor de rechter. In het laatste geval werken wij samen met gespecialiseerde advocaten. Op basis van onze ervaring zullen wij je altijd het juiste advies geven over hoe te handelen.
Het is mogelijk om bezwaar te maken wanneer er sprake is van identieke of overeenstemmende merken voor identieke of soortgelijke producten en/of diensten.
Nee, dit is niet verplicht. Echter, wanneer u het gebruik van een merk door een derde partij vijf jaar lang bewust heeft gedoogd, verliest u uw rechten om nog bezwaar te kunnen maken. Dit kan vervelend zijn wanneer u later toch ‘last’ krijgt van het merk van de wederpartij.
Dit is een procedure bij het nationale merkenbureau, waarbij u bezwaar maakt tegen een merk. Het bureau zal beslissen of er sprake is van inbreuk of niet.
In een oppositie wordt de verliezende partij veroordeeld tot het betalen van een deel van de kosten. Echter, het is altijd de vraag of de wederpartij deze kosten daadwerkelijk gaat betalen. Dit blijkt in de praktijk soms lastig te zijn. Bij verlies kunt u veroordeeld worden tot betaling van een deel van de kosten. De kosten voor de buitengerechtelijke fase kunt u niet verhalen op de wederpartij.