Wanneer je jouw merk hebt geregistreerd, wil je jouw merk ook zo goed mogelijk beschermen.

Elke dag worden er nieuwe merken in de registers aangeboden. Daar kan er zo maar, meestal toevallig maar soms ook niet, eentje bijzitten die op jouw merk lijkt en ook nog eens bestemd is voor hetzelfde type product als waarvoor je jouw merk voert. Dat kan tot verwarring leiden en voor schade aan jouw merk.

Dat wil je niet. Het merkenrecht is er immers om beschermd te zijn tegen verwarring en om jouw positie in het register sterk te houden.

Veelgestelde vragen

Bij bewaking worden jouw merk(en) vergeleken met later gedeponeerde merken. Als er een gelijkend merk wordt gedeponeerd, krijg je daarover bericht. We melden je het jongere merk en de producten of diensten waarvoor dat merk bestemd is. Je kan dan, in overleg met ons, bepalen of je actie wilt ondernemen tegen het gevonden merk, bijvoorbeeld door het indienen van een oppositie.

De bewaking kunnen wij uitvoeren in de volgende gebieden, afhankelijk van jouw registraties en belangen. Het heeft weinig zin om een merk in Zuid-Amerika te bewaken als je dat merk alleen in Nederland en België verkoopt:
– Benelux, Inclusief Europese registraties en Internationaal Register (voor zover geldig in Benelux)
– Europese Unie
– Europa (EU + Zwitserland, Noorwegen, Rusland, Oekraïne)
– Wereldwijd
– Ook kan de bewaking gericht worden op één of enkele landen (buiten de Benelux).

Wanneer wij voor jou een merk deponeren in de Benelux of in de Europese Unie, dan nemen we het merk automatisch in bewaking. Het abonnement voor de eerste 12 maanden is dan inbegrepen in ons tarief voor de merkregistratie.

Merkbewaking is niet verplicht maar wordt in de praktijk wel altijd uitgevoerd na succesvolle registratie. Zonder merkbewaking houd je je merk zorgvuldig geregistreerde merk niet in de gaten m.b.t nieuwe registraties. De registratie wordt kwalitatief steeds minder omdat je merk gaat verwateren. Dit omdat er steeds meer partijen bijkomen die inbreuk doen. Achteraf kun je geen bezwaar meer maken op de inbreuk omdat dat ten tijde van de oppositie periode dient te gescheiden van de registratie van het merk wat inbreuk maakt. Kortom zonder bewaking is de waarde van initiële registratie zeer beperkt.
Ontmoet onze experts
  • “De mix van klanten, merken en merkenrecht vind ik al jaren een onweerstaanbare combinatie. Alle drie steeds in ontwikkeling, sneller en sneller, met de mondialisering en het internet als extra dimensies.”
    • Eric Bakker
    • Partner
    • Eric is mede-eigenaar van Bakker & Verkuijl en al meer dan 30 jaar specialist in merkbescherming met brede ervaring in EU- en internationale procedures. Hij is erkend BMM-gemachtigde.

    • Tel. 076 514 37 27
    • ebakker@bakkerverkuijl.nl
  • “Werken met merken blijft bijzonder voor mij. Het maakt me altijd een beetje trots als ik ‘mijn’ merken terugzie in het dagelijks leven, in de wetenschap dat ze goed geregistreerd zijn.”
    • Astrid Verkuijl
    • Partner
    • Astrid is oprichter en mede-eigenaar van Bakker & Verkuijl en al meer dan 25 jaar specialist in merk- en modelbescherming. Zij is erkend BMM-gemachtigde.

    • Tel. 076 514 37 27
    • averkuijl@bakkerverkuijl.nl
  • “Vanaf de eerste dag werk ik in dit vak met een enorme dosis enthousiasme en doe ik niets liever – en beter - dan klanten helpen met vraagstukken op het gebied van intellectueel eigendom.”

Is de bescherming van
je merk op orde of wil je één of meerdere nieuwe merknamen laten controleren?

Zonder registratie heb je geen merkrecht en wordt het lastig om actie te ondernemen tegen anderen die hetzelfde merk of een gelijkend merk gebruiken. Huidige merkregistratie of nieuwe merken laten controleren? Wij doen een kosteloze merkscan.

    Vraag kosteloos de merkscan aan

    Met het drukken op verzenden geef ik toestemming om mijn persoonsgegevens te gebruiken om contact met mij op te nemen; het privacy statement is hierop van toepassing.

    Merkbewaking nieuws
    Merkbewaking cases