EAN-nummers op Bol.com

Laatst bijgewerkt: 18 januari 2021

Je kan het met Bol.com. Zo luidt de nieuwe slogan van Bol.com, die duidelijk maakt dat Bol.com zich nu helemaal richt op externe verkopers. Meestal gaat dit goed, maar er zijn ook slimme externe verkopers, die misbruik maken van een EAN-nummer van een andere partij, wat kan leiden tot merkinbreuk.

Wat is een EAN-nummer eigenlijk?

In essentie is dat niet meer dan een specifiek productnummer, dat bestaat uit 13 cijfers.  Voordat je als externe verkoper een product kan plaatsen op het bol.com platform dien je een bestaand EAN-nummer of een nieuw EAN-nummer te koppelen aan het product. Als het product al wordt aangeboden op het platform, kun je het EAN-nummer vinden op de productpagina van het artikel. Ook staat het EAN-nummer vaak onder de streepjescodes op het product of de verpakking. 

Als het (merk)product wat je wilt gaan verkopen nog geen EAN-nummer heeft, dien je een nieuw EAN-nummer te kopen bij GS1, waarmee je naast het product ook een merknaam en productfoto’s kan koppelen aan het nieuwe EAN-nummer, zodat deze informatie automatisch zichtbaar wordt bij het product.  

Net nu hét product lekker begint te verkopen op bol.com kan het zomaar gebeuren, dat opeens een andere verkoper onder hetzelfde EAN-nummer ook een product aanbiedt voor een lagere prijs. Doordat de andere verkoper gebruikt maakt van hetzelfde EAN-nummer worden precies dezelfde productfoto’s en merken weergegeven als bij jouw product, waardoor dat product bijna niet meer wordt verkocht.

Het product dat wordt aangeboden door de andere verkoper blijkt van mindere kwaliteit te zijn, waardoor de door jouw zorgvuldig opgebouwde positieve beoordelingen, in een rap tempo teniet worden gedaan. Na verder onderzoek blijkt vervolgens dat op het product van de andere verkoper niet eens de merknaam staat vermeld waaraan het EAN-nummer is gekoppeld.

Mag dat zomaar?

De richtlijnen van Bol.com vermelden dat externe verkopers in principe gebruik mogen maken van hetzelfde EAN-nummer indien het om een identiek product gaat, waaronder ook het merk.

Zo kun je actie nemen als blijkt dat het product niet identiek is, maar van aantoonbaar slechtere kwaliteit. Ook kun je actie nemen als een andere partij niet het merk gebruikt wat is gekoppeld aan het desbetreffende EAN-nummer.

Belangrijke voorwaarden in het laatste geval zijn dat het om een geregistreerd merk moet gaan met geldigheid in de Benelux en dat het merk daadwerkelijk op het product staat of op de verpakking. Ook dient het merk zichtbaar te zijn op één of meerdere productafbeeldingen op de productpagina.   

In bovenstaande gevallen kun je optreden door een zogeheten Notice and Take down procedure te starten. In de praktijk wil het ook nog wel eens effectief zijn om de verkoper buiten het bol.com platform aan te schrijven.

Wordt er misbruik gemaakt van een EAN-nummer of heb je hulp nodig bij het verkrijgen van een merkregistratie, laat het ons weten.