Google…verwording tot soortnaam?

Laatst bijgewerkt: 14 oktober 2015

Hoeveel mensen zeggen wel niet “even googlen” terwijl ze eigenlijk op het internet zoeken bedoelen. Dit fenomeen is precies wat er wordt bedoeld met de complexe juridische term “verwording tot soortnaam”. Toen zelfs al in 2006 het werkwoord ‘to google’ werd opgenomen in de “Oxford English Dictionary”, waren ze bij Google helemaal niet blij met deze ontwikkeling.

Het is namelijk zo dat als een merknaam een gebruikelijke aanduiding wordt, en deze als een soortnaam wordt gezien, het gevaar bestaat dat men het merkrecht op de naam verliest. Google is er dus bij gebaat om aan te blijven tonen dat het woord toebehoort aan de eigen diensten, omdat het anders de merkregistratie niet langer hard kan maken en dus kan worden geannuleerd.

Zo heeft een Amerikaanse rechter onlangs in de zaak Elliott v. Google Inc. een verzoek afgewezen om de merkregistratie van Google als zoekmachine door te halen. Dit betekent dat Google vooralsnog haar meest waardevolle bezit heeft weten te behouden. De waarde van de merknaam Google wordt geschat op zo’n 115 miljard euro en staat momenteel op de eerste plaats in de merkenranglijst.

In de zaak wilden David Elliot en Chris Gillespie 2 jaar geleden honderden url’s laten vastleggen waarin het woord ‘Google’ was verwerkt. Google verzette zich hier tegen met als gevolg dat David Elliot en Chris Gillespie de rechter verzochten om de merkregistratie van Google als zoekmachine te annuleren omdat de term ‘Google’ volgens hun gebruikelijk was geworden. De rechter oordeelde in deze zaak in het voordeel van Google omdat het publiek de zoekmachine nog altijd associeert met het gelijknamige bedrijf.

Tot op heden heeft Google, door correct gebruik van het merk, haar merk weten te behouden.

De vraag rijst nu, zeker als merkhouder zijnde, hoe kan ik mijn merk beschermen tegen dit fenomeen. Bij het publiek moet het duidelijk zijn dat het om een geregistreerd merk gaat. In de zaak Kornspitz geeft het Hof van Justitie aanwijzingen om verwording tot soortnaam tegen te gaan:

–      Verzin bij een nieuw product ook een aparte soortnaam, bijvoorbeeld “tablet” voor een Ipad van Apple.

–       Gebruik altijd het ® teken achter het merk.

–       Zet achter het merk de soortnaam, zoals IKEA®-meubelen.

–       Gebruik het merk in een speciaal lettertype en/of in hoofdletters.

–       Laat het merk niet in een woordenboek terecht komen.

–       Vergeet ook niet om afnemers/distributeurs (schriftelijk) te verwittigen om het merk op de juiste manier te gebruiken, de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de merkhouder zelf.

Heeft u n.a.v. het bovenstaande vragen inzake correct gebruik van uw merk, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.