Lente in de etalage, maar beschermd in de boeken?

Laatst bijgewerkt: 14 april 2025

De temperaturen stijgen en het zonnetje laat zich vaker zien. Iedereen krijgt weer zin om naar buiten te gaan. Kledingbedrijven spelen hier slim op in en adverteren volop met nieuwe lentecollecties. Je hebt ze vast al voorbij zien komen op social media of televisie. Luchtige stofjes en vrolijke printjes die ons moeten overtuigen dat het tijd is voor een nieuwe garderobe. Terwijl wij genieten van het shoppen, worstelen modebedrijven met een heel ander vraagstuk: hoe beschermen ze hun lentecollecties tegen namaak?

Een sterke collectie begint met sterke rechten

De modewereld draait op seizoenen. Elk kwartaal verschijnen er nieuwe, verrassende collecties die inspelen op het weer en de laatste trends – van unieke prints tot opvallende pasvormen. Die creativiteit en eigenheid vormen de kern van een merkidentiteit, maar zonder juridische bescherming kunnen anderen ermee aan de haal gaan. En dat gebeurt vaker dan je denkt.

Welke rechten beschermen een collectie?

Modelrecht beschermt het uiterlijk van kledingstukken en accessoires. Denk aan een opvallende pasvorm of een uniek design. Het ontwerp moet wel nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Onderscheidend vermogen is hier niet vereist, maar het ontwerp mag nog niet openbaar zijn gemaakt. Omdat kledingcollecties vaak snel wisselen met de seizoenen, laten veel bedrijven modelregistratie achterwege. Bij tassen en schoenen ligt dat anders. Die blijven langer relevant én beschermd.

Merkenrecht beschermt bijvoorbeeld de naam van je collectie of je logo. De naam moet voldoende onderscheidend zijn en mag niet puur beschrijvend zijn. Generieke seizoenstermen als “Lente 2025” zijn meestal niet te registreren als merk.

Auteursrecht biedt bescherming aan originele en creatieve prints of designs zodra ze zijn gemaakt. Auteursrecht ontstaat automatisch, maar het is vaak moeilijk te handhaven als er niet aangetoond kan worden wanneer het ontwerp is gecreëerd. Goede documentatie van de ontwerpen is daarom erg belangrijk. Zo kan altijd worden aangetoond wie de originele maker is.

Hoe bescherm je een collectie?

De mode beweegt snel, maar helaas kan de bescherming niet altijd even snel volgen. Veel kledingbedrijven wachten met registreren tot hun ontwerp al gepubliceerd is, maar dan is het soms al te laat. Het risico? Het ontwerp wordt als ‘niet nieuw’ beschouwd en komt dus niet meer in aanmerking voor modelbescherming. Hoe pak je het dan wel goed aan als merk? Hier zijn een paar tips:

  1. Registreer een collectie op tijd en dus vóór publicatie of lancering. Zo blijft het ontwerp ‘nieuw’ en hoeven er geen zorgen te zijn of aan de voorwaarden wordt voldaan.
  2. Bedenk een onderscheidende naam voor de collectie en leg deze als merk vast.
  3. Bewaar ontwerpen, schetsen en data van creatie – deze zijn belangrijk bij eventuele conflicten.
  4. Laat je adviseren over wat wel en niet beschermd kan worden. Niet alles komt in aanmerking voor IE-rechten, maar vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Vul bijvoorbeeld onze gratis merkscan in om snel inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor jouw merk of ontwerp.

De conclusie? In een wereld waarin alles snel verandert, is het belangrijk om te zorgen dat jouw creaties ook echt van jou blijven. Een kleine stap vooraf kan veel schelen achteraf.