De Britse natuurfotograaf David Slater heeft in 2011 foto’s gepubliceerd, die kuifmakaken op het eiland Sulawesi in Indonesië van zichzelf hadden gemaakt, nadat ze het fototoestel van de fotograaf hadden gestolen. De foto’s doken vervolgens overal op.
De fotograaf claimde de rechten op de foto’s. Het verweer was dat de foto’s rechtenvrij zouden zijn. Niet Slater, maar de aap had de foto’s gemaakt. De PETA (Amerikaanse dierenrechtengroep) begon vervolgens een rechtszaak tegen Slater namens de aap Narudo, omdat Slater het auteursrecht van de aap zou hebben geschonden. In januari 2016 oordeelde de Amerikaanse rechter dat dieren geen auteursrechten kunnen hebben. Afgelopen week eindigde het hoger beroep in een schikking; Slater draagt een kwart van zijn verdiensten (onder andere door de verkoop van mokken met de apenselfies) af aan de bescherming van kuifmakaken.
Op zich is de zaak helder. Dieren hebben geen vermogensrechten en dus ook geen auteursrecht. De aap kan juridisch gezien niet de maker van het werk zijn. Dus van wie is de foto dan? Van niemand, volgens de juristen en daarmee is de apenselfie rechtenvrij.
Alle publiciteit rondom dit verhaal heeft in ieder geval veel aandacht gecreëerd voor deze apensoort, die met uitsterven wordt bedreigt.