Tour de wie?

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2024

Het is weer that time of the year – Terwijl de strijd om het Europees Kampioenschap voetbal beslist wordt en Parijs zich voorbereidt op de Olympische Spelen, trappen een kleine 200 wielrenners zich ook nog eens door het (Italiaanse en) Franse landschap. Sinds deze Tour de France in 1903 voor het eerst verreden werd, is er heel wat gebeurd. Op sportief vlak. Maar ook op het gebied van reclame en commercie, en ook het merkenrecht.

Zo zag de organisatie al in 1966 de waarde in van de benaming van het wereldberoemde wielerspektakel. Zij liet ´Tour de France´ als merknaam deponeren. Zodat niemand er nog met die naam vandoor zou kunnen fietsen. De Société du Tour de France waande zich veilig. In ieder geval tot de Duitse fitnessketen FitX in 2017 registratie aanvroeg voor haar spinningprogramma ´Tour de X´.

Verwarring?

Natuurlijk sprong de Société direct op de pedalen en tekende bezwaar aan bij de EUIPO. Zij beriep zich op haar merkenrechten en stelde dat ´Tour de X´ verwarring zou kunnen veroorzaken onder het publiek, wat de kracht van het merk Le Tour de France zou kunnen verminderen.

Ach…

Het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie oordeelde echter dat er geen verwarringsgevaar was en dat ´Tour de X´ geen oneerlijk voordeel zou opleveren of schadelijk zou zijn voor de merken van Société du Tour de France. Ook het Gerecht van de Europese Unie was die mening toegedaan. Zij bevestigde de beslissing door te stellen dat het gemeenschappelijke element ´Tour de´ een zwak onderscheidend karakter heeft en wel vaker gebruikt wordt in de wereld van wielerwedstrijden…

Niet onderscheidend genoeg

Begrijpelijk? Absoluut. Een beetje zuur voor de Société? Zeker weten! Waar zij haar merk decennialang goed beschermd dacht te hebben, blijkt ´Tour de´ nu toch te generiek en niet voldoende onderscheidend om tot verwarring te kunnen leiden met soortgelijke merknamen.

Ook in de kopgroep?

De moraal van dit verhaal: een merk goed beschermen is blijkbaar nog een hele toer. Maar gelukkig wel een waar Bakker&Verkuijl al jaren in thuis is. Mocht dit verhaal je dus aan het denken hebben gezet over de bescherming van je merk? Neem even contact op met een van onze merkgemachtigden. We kijken graag mee hoe het (goed of) beter kan.